top of page

Nens amb bronquitis

Updated: May 18, 2021

Les bronquitis són una inflamació dels bronquis (conductes que formen part dels pulmons) que són els responsables de portar l'aire (on hi ha oxigen) als alvèols on s'incorpora oxigen a la sang.

Com ja hem dit en un anterior escrit (mirar blog https: www.quimboschpediatre.com) el sistema defensiu dels nens no es madur fins els 3-4 anys i els nens en aquests primers anys de vida es posen sovint malalts, sobretot al iniciar l'escola bressol o si tenen germans uns 2-3 anys més grans. També comentàvem que sempre hi ha un punt febre i la majoria d'infeccions afecten allà. Trobarem nens amb otitis de repetició, amigdalitis de repetició, laringitis, etc. També trobem nens que presenten bronquitis de repetició. Molts pares els preocupa aquest fet i tenen por que això tingui repercussions quan el nen sigui més gran. En el 90% dels casos la majoria dels nens amb bronquitis de repetició deixaran de tenir-ne a partir dels 5 anys. Hi ha un percentatge petit que en pot continuar tenint i que s'hauran de seguir i estudiar. La majoria de nens que fan bronquitis durant els primers 5 anys de vida poden ser tractats pel pediatre de capçalera, només els que presenten més de 3-4 bronquitis/any o els que han hagut d'ingressar a conseqüència d'aquestes haurien d'acudir a un especialista.

Un cop al especialista és imprescindible fer un bon estudi del nen. Molts pregunten si el seu nen serà asmàtic i abans dels 3-4 anys és difícil saber-ho perquè les proves funcionals per sota els 4 anys són difícils de fer. Tot hi així el tractament inicial serà el mateix tant si es té asma o no, i quan tingui una edat adequada aquest diagnòstic ja es mirarà. En les bronquitis el tractament és molt important i s'ha d'explicar bé. Un dels errors que fem els professionals de la salut (metges, infermeres, auxiliars, etc) és que donem per fet que la gent ens ha entès i que sabrà fer-ho. És molt important ensenyar la pràctica del tractament i repassar-ho a cada control. En el tractament és molt important l'ordre dels inhaladors (primer el broncodilatador i després els corticoides). També és molt important saber que si el tractament és un esprai inhalat és molt millor fer-ho sempre amb càmara espaiadora i no directament a la boca. Directament a la boca es fan els dispositius de pols seca.

També és important remarcar que si el tractament amb cortocoides orals no s’allarga més de una setmana no té efectes secundaris destacables de la mateixa manera que els corticoides inhalats és donen en dosis molt baixes (mil vegades més baixes que els orals) i no tenen tampoc efectes sistèmics preocupants.

Per qualsevol dubte que us pogués sortir podeu consultar-me’l al correu electrònic quim@quimboschpediatre.com.

Salutacions.








55 views0 comments
bottom of page