top of page

La fimosi i les adherències balano-prepucials. Que s'ha de fer?

Updated: May 17, 2021


La fimosi és la impossibilitat de retreure el prepuci, que és la pell del penis que recobreix el gland. Per la part interna el prepuci està adherit a la capa externa del gland que és el anomenem adherències balano-prepucials. Entre aquestes capes en ocasions s’acumula material greixós conegut com a quist d’esmegma i que en algunes ocasions es poden infectar causant les balanitis.

La fimosi és característica en molts nens. El prepuci en un nounat es troba contret al voltant del gland; en els primers mesos de vida està adherit a el mateix i no ha d'intentar retreure. Al final del primer any, la retracció del prepuci per darrere del solc glandular és possible al 50% dels nens, aconseguint el 90% als 3 anys. La fimosi afecta un 8% dels nens de 6-7 anys, només un 1% en joves de 16-18 anys i un 0,5% en adults.

El diagnòstic és molt senzill i s’observa a simple vista: el prepuci no es retreu o ho fa parcialment. Si s'intenta portar el prepuci cap a darrere per descobrir el gland, és molt difícil o impossible. En altres casos, es pot portar per darrere del gland, però es forma un anell que constreny el penis i pot resultar dolorós en l'erecció. També pot dificultar tornar a col·locar el prepuci sobre el gland per la desproporció entre l'anell i el gland (parafimosi).

Tractament conservador de la fimosi

El tractament de la fimosi depèn de el temps d'evolució del quadre, l'edat del pacient, infeccions prèvies o el grau de fimosi.

En general, no s'ha d'actuar en menors de 3-4 anys, ja que les adherències balano-prepucials s'alliberaran generalment de forma fisiològica.

Actualment s'aconsella que durant el bany, els pares retreguin el prepuci per a la neteja del gland en el cas de ser possible. Fent això normalment no s’ha d'actuar ni mèdicament ni quirúrgicament sobre el penis. Només en el cas d'una fimosi que no presenta una evolució favorable es pot intentar tractament amb corticoides tòpics (crema de betametasona 0,05-0-1%).

Cirurgia de la fimosi: circumcisió

Les indicacions per a realitzar la circumcisió poden ser múltiples; des de les causes mèdiques que hem comentat prèviament en els quals la retracció del prepuci no es pot realitzar (fimosi a qualsevol edat, infeccions recurrents del gland o balanopostitis, fimosi que generen anells fimòtics durant l’erecció i/o dificulten les relacions sexuals). També, la circumcisió pot obeir a motius religiosos, socials, culturals.
26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page